Site logo

10 tips για δημιουργούς από τον Steven Spielberg

Όλοι ξέρουμε το όνομα του, αλλά έτσι για να θυμηθούμε, ο Steven Spielberg είναι ο βραβευμένος με Oscar σκηνοθέτης πίσω από τα Schindler’s List, Jurassic Park, E.T., Jaws, Raiders of the Lost Ark, Saving Private Ryan και το προσωπικό μας αγαπημένο, Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους και αναμφισβήτητα πιο επιτυχημένους εμπορικά σκηνοθέτες όλων των εποχών.

Στα πλαίσια ενός σεμιναρίου, του ζητήθηκε να φτιάξει μια λίστα με δέκα συμβουλές για νέους συγγραφείς και σκηνοθέτες, την βρήκαμε και σας την παρουσιάζουμε.1. Μείνε αφοσιωμένος και πάλεψε για την αρχική σου ιδέα. Γράψε το σενάριο από την ιδέα αυτή. 

 “Δεν είναι πάντα εύκολο να επιμένεις ώστε να καταφέρεις αυτό που ξεκίνησες, αλλά δε θα γίνεις καλύτερος δημιουργός, γράφοντας απλά πρώτες πράξεις ή περιλήψεις των σεναρίων τους και παρατώντας τα. Πρέπει να τελειώσεις το draft, να το ξαναγράψεις, να το τελειοποιήσεις και να δείς τι μπορείς να βγάλεις σε ένα τελικό cut στην οθόνη. Η διαδικασία είναι σκληρή, αλλά εμπιστέψου την.”2. Όταν έχεις ένα όνειρο, συχνά δεν έρχεται κατά πάνω σου φωνάζοντας. Πολλές φορές ένα όνειρο απλά ψιθυρίζει. 

Άκου αυτόν τον ψίθυρο. 

Ξέρεις αυτή τη μικρή φωνούλα μέσα στο κεφάλι σου? Σου λέει πως να δράσεις και τι να κάνεις μετά. Η έμπνευση δεν είναι πάντα έντονη και προφανής, μερικές φορές έρχεται ήσυχα από εκεί που δεν το περιμένεις. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου. “3. Μάθε από τους προηγούμενους. Όχι μόνο τους πρόσφατους, αλλά πήγαινε μέχρι τις ασπρόμαυρες ταινίες. 

“Πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με το σινεμά, δεν έχουν πραγματική κινηματογραφική παιδεία, και έτσι δεν έχουν βάσεις. Όταν κολλήσεις με μια ιδέα η μια συγκεκριμένη λήψη που έχεις στο μυαλό σου, βοηθάει πολύ να έχεις αναφορές προηγούμενων έργων, που αντιμετώπισαν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Μάθε ιστορία.”4. Το storytelling και το συναίσθημα έρχονται πάντα πρώτα. Τα λογιστικά και η κινηματογράφηση πάντα δεύτερα. 

“Τι λήψεις χρειάζεσαι? Αυτές που υπηρετούν την ιστορία σου και το συναίσθημα που θέλεις να προκαλέσεις στον θεατή. Σκέψου το πριν δοκιμάσεις κάτι χάριν εντυπωσιασμού, που μπορεί να αποπροσανατολίσει από το νόημα της σκηνής. “


“Η φωνή σου και η εμπειρία σου είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που έχεις. Μπορείς να ξεκινήσεις την καριέρα σου αντιγράφοντας άλλους, αλλά την κρατάς δείχνοντας στον κόσμο τι έχεις να προσφέρεις. Ποιά είναι η αλήθεια σου?””

 

5. Αν θέλεις να κάνεις ταινίες, σήμερα όλα τα μέσα είναι στη διάθεσή σου. Δεν υπάρχει δικαιολογία.

“Μπορείς να γυρίσεις κάτι στο κινητό σου. Μπορείς να το μοντάρεις στο laptop σου. Τίποτα δε συγκρίνεται με την πρακτική εμπειρία που σου προσφέρει το να δοκιμάσεις κάτι μόνος σου σε μικρότερη κλίμακα και να δεις το αποτέλεσμα. Βγες έξω και κάν’το.”6. Αν αποτύχεις με ένα πρότζεκτ, μην σε παίρνει από κάτω. Στρώσου στη δουλειά και ξεκίνα το επόμενο άμεσα. 

“Όλοι αποτυγχάνουν, ακόμα και ο Spielberg. Η αποτυχία είναι μέρος της δουλειάς. Το θέμα είναι το τι κάνεις μετά την αποτυχία για να σταθείς στα πόδια σου και να επιτύχεις στην επόμενη δουλειά.”7. Στις ταινίες, υπάρχει συνήθως μόνο μία κρίσιμη στιγμή που ορίζει τον χαρακτήρα. Στην ζωή, τις βιώνεις καθημερινά.

“Άκου το ένστικτο και τη φωνή μέσα σου όταν αντιμετωπίζεις τέτοιες στιγμές

Η ζωή θα σου πετάει απρόβλεπτα πράγματα συχνά πυκνά. Πρέπει να μάθεις να τα δέχεσαι και να τα αντιμετωπίζεις. Όσο πάει γίνεται ευκολότερο και θα μάθεις να τα προβλέπεις.”

 

 

8. Όταν μαθαίνεις την τέχνη σου είναι οκ να “μιμήσαι” και να επηρεάζεσαι από δουλειές άλλων. 

“Αλλά σε κάποιο σημείο, πρέπει να βρεις την δική σου φωνή. Γιατί είσαι πρωτότυπος.

Η φωνή σου και η εμπειρία σου είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που έχεις. Μπορείς να ξεκινήσεις την καριέρα σου αντιγράφοντας άλλους, αλλά την κρατάς δείχνοντας στον κόσμο τι έχεις να προσφέρεις. Ποιά είναι η αλήθεια σου?”

 

 

9. Δημιούργησε suspense και φόβο στο κοινό με το να μη δείχνεις την πραγματική απειλή για ένα διάστημα.

“Η φαντασία του κοινού είναι πιο τρομακτική από την πραγματική απειλή που θα έχεις στην ταινία σου.

Στα Σαγόνια του Καρχαρία, ένα σπασμένο δόντι καρχαρία κάνει τη φαντασία σου να οργιάζει. Δε χρειάζεται να είναι όλα τέλεια στην οθόνη, μερικές φορές μπορείς να παίξεις με τις προσδοκίες και τους φόβους του κοινού,”10. Μερικές φορές, μια ιδέα έρχεται σα μάνα εξ’ ουρανού και σου πέφτει σαν τούβλο στο κεφάλι..

“Όταν συμβαίνει αυτό, ξεκίνα να γράφεις σκηνές επί τόπου και φτιάξε την ιστορία αμέσως.

Κουβάλα χαρτί και στυλό όπου κι αν πας. Ποτέ δεν ξέρεις, όταν έρθει η έμπνευση να είσαι έτοιμος να την αδράξεις.”