Η δημιουργία ενός σεναρίου είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή, φαντασία και τεχνική επάρκεια. Όμως, μην ανησυχείς! Ακόμα και αν δεν είσαι έμπειρος σεναριογράφος, μπορείς να ξεκινήσεις να γράψεις ένα όμορφο σενάριο που θα γίνει μια όμορφη ταινία. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και οδηγίες για να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στον κόσμο του κινηματογράφου.
*Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να έχει ένα κινηματογραφικό σενάριο, δες το άρθρο μας “Πώς γράφουμε ένα σενάριο? Τεχνικές προδιαγραφές“.
Ξεκίνα με μια Ιδέα: Κάθε σενάριο ξεκινάει από μια ιδέα. Μπορεί να είναι ένα σκίτσο, ένα όνειρο ή ακόμα και ένας διάλογος που σου έμεινε από κάποια συζήτηση. Αναρωτήσου: Τι θέλω να πω με αυτήν την ιστορία;
Οι καλογραμμένοι χαρακτήρες είναι οι ψυχή της ιστορίας σου. Δώσε τους βάθος, σκέψη και συναισθήματα. Σκέψου τις ανάγκες, τους στόχους και τις αντιφάσεις τους και προσπάθησε να τους κάνεις να εξελίσσονται μέσα στο σενάριο σου, να ξεκινούν από ένα σημείο και να καταλήγουν σε ένα άλλο. Μπορείς να αντλήσεις έμπνευση για τους χαρακτήρες σου από τον περίγυρό σου, από τη λογοτεχνία ή ότι άλλο σου κινεί το ενδιαφέρον.
Η πλοκή είναι το σκελετός της ιστορίας σου. Όρισε τον κύριο στόχο του κεντρικού χαρακτήρα και αυτό/αυτά που τον εμποδίζουν από το να τον κατακτήσει. Πώς θα τις αντιμεωπίσει τις δυσκολίες που θα του παρουσιαστούν? Που θα καταλήξει? Όταν καταφέρεις να απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, έχεις την βασική πλοκή σου! Αν έχεις παραπάνω από έναν κεντρικό χαρακτήρα, θα πρέπει να απαντήσεις ξεχωριστά για τον καθένα στις ερωτήσεις αυτές.
Πριν ξεκινήσεις να γράφεις το σενάριο σου, πριν γράψεις τον τίτλο και την πρώτη σκηνή, θα σε βοηθήσει πολύ να κάνεις ένα σχεδιάγραμμα. Ξεχώρισε τους χαρακτήρες σου, γράψε τις βασικές σου ιδέες για την πλοκή και προσπάθησε να ενώσεις τις τελείες. Τι οδηγεί το ένα σημείο της ιστορίας στο άλλο? Μέσω του σχεδιαγράμματος θα μπορέσεις να έχεις μια γενική εικόνα της ιστορίας σου αποτυπωμένη στο χαρτί και να εντοπίσεις τυχών κενά και παραλήψεις.
Η δομή του σεναρίου είναι κρίσιμη. Βεβαιώσου ότι έχεις μια καλά οργανωμένη αφήγηση, με καθαρά καθορισμένη αρχή, μέση και τέλος. Μπορεί να σε βοηθήσει να μελετήσεις βασικές αρχές της σεναριογραφίας, όπως η δομή τριών πράξεων. Αναζήτησε βοήθεια από βιβλία, online πόρους ή σεμινάρια.
Ο διάλογος πρέπει να ακούγεται φυσικός και αληθινός. Απόφυγε αυτό που ονομάζουμε “exposition”, το να λέει δηλαδή ο χαρακτήρας σου με λόγια, αυτό που θα έπρεπε να δείχνεις μέσω εικόνων και πλοκής. Δώσε έμφαση στον τρόπο που μιλούν οι χαρακτήρες. Από ποιον κόσμο προέρχονται? Πώς θα μίλαγαν στην πραγματικότητα?
Οι λεπτομέρειες δημιουργούν ζωντάνια και ρεαλισμό στην ιστορία σου. Περιγράψε τα περιβάλλοντα, τις ενέργειες και τις αντιδράσεις των χαρακτήρων.
Αφού ολοκληρώσεις το πρώτο προσχέδιο (draft) του σεναρίου σου, κάνε αναθεώρηση για να βελτιώσεις την πλοκή, τους χαρακτήρες και τον διάλογο. Δες τι δεν σου κολλάει και άλλαξέ το, συμπλήρωσε κενά η αφαίρεσε περιττά πράγματα. Προσπάθησε να αφήνεις λίγο χρόνο κάθε φορά που ξανακοιτάς το σενάριο σου για να προλαβαίνει να καταλαγιάζει μέσα σου.
Είσαι έτοιμος να γράψεις το πρώτο σου σενάριο.Για να το κάνεις ταινία όμως χρειάζεσαι συνεργάτες!